Wat is Pagerank?

PageRank is een manier om webpagina’s te scoren op autoriteit ten behoeve van de organische zoekresultaten in Google. Deze methode is bedacht en in gebruik genomen door Larry Page, één van de oprichters van Google.

Bij de berekening van de Pagerank score wordt er gekeken naar het aantal inkomende links wat een webpagina heeft. Hoe meer links een pagina heeft van andere websites, hoe hoger de pagerank. Bij Pagerank wordt er ook nog rekening mee gehouden hoeveel links de verwijzende webpagina zelf heeft. Een link vanaf een pagina die zelf veel inkomende links heeft is meer waard dan een link van een pagina welke zelf geen inkomende links heeft.

Een hoge Pagerank is geen garantie voor een hoge positie in de zoekmachines. Naast Pagerank spelen er ook veel andere factoren mee waarbij bij SEO optimalisatie rekening gehouden moet worden.

Google geeft aan dat de Pagerank zelf de laatste jaren geen noemenswaardige rol meer speelt in het bepalen van de ranking van websites in de SERP. Het is natuurlijk niet zo dat de onderliggende factoren, bijvoorbeeld het aantal links van relevante domeinen, buiten beschouwing gelaten worden bij de positiebepaling.

Interessant?